zwarte maandag/Zwarte Maandag


zwarte maandag 1.0

maandag waarop er een ongelukbrengende, ingrijpende of sombere gebeurtenis plaatsvindt

Algemene voorbeelden


Nooit eerder ben ik zo geschrokken, als op die ene zwarte maandag ergens in '99.

Poolse pracht, Olaf Eckhardt,

Zwarte Maandag 2.0

(business, economie en financiën)

maandag waarop de beurskoersen extreem zakken
Bekende maandagen waarop de beurs een zwarte dag beleefde, zijn: 19 oktober 1987, 29 september 2008 en 6 oktober 2008.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


De uiteindelijke klap van 3,36 % is echter klein bier vergeleken met de dalingen van 6,6 % in oktober 1989 en 12 % op 'zwarte maandag' 19 oktober 1987.

De Standaard,

Op Zwarte Maandag, 19 oktober 1987, maakte de Dow Jones een duik van 24 procent. Ongeveer 700 miljard dollar papieren rijkdom werd weggeveegd. De koersstijgingen van anderhalf jaar gingen op één dag verloren.

De Standaard,

zwarte maandag 2.1

maandag 19 oktober 1987, waarop de Dow Jones de grootste val van de geschiedenis maakte

Algemene voorbeelden


Een grotere puntenstijging had hij alleen vertoond in oktober 1987, twee dagen ná Zwarte Maandag 19 oktober, toen de belangrijkste graadmeter van de New Yorkse beurs een duik van 24 procent maakte.

De Standaard,

zwarte maandag 3.0

(politiek en bestuur)

maandag 30 september 1991, waarop een door de toenmalige EU-voorzitter van Nederland voorgestelde aanpassing van het verdrag van Rome door de andere EU-lidstaten werd verworpen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Zijn voorstellen voor onder andere versterking van de rol van de Commissie, speelden nauwelijks een rol in de voorbereidende discussies, net zoals de Nederlandse blauwdruk voor een federale opzet van de Europese Unie op 'zwarte maandag', 30 september 1991, kansloos in de prullenbak verdween.

NRC,

Een ander voorbeeld van een op zijn minst selectieve weergave van de historische toedracht betreft zijn verwijzing naar het debâcle dat sindsdien als Zwarte Maandag in de annalen van de Nederlandse diplomatieke geschiedenis is opgenomen. Zoals bekend werd het Nederlandse voorstel slechts door de Belgen gesteund, andere landen wezen het om zeer uiteenlopende redenen af.

NRC,